Defnedilen cenaze başka bir yere nakledilebilir mi?

MADDE 27 – (1) Bulunduğu yerleşim yerinden başka bir yerleşim yerine nakledilecek cenazelerin; yolda cenazeyi sarsmayacak, koku ve sıvı akıntısına izin vermeyecek şekilde iç yalıtımı yapılmış nakil tabutu ile taşınması gereklidir.

Mezar tasinir mi?

Çünkü İslamiyet ölülerin de diriler kadar haklarının savunulması prensibini benimsiyor. Ancak su basması, yol geçmesi veya düşman tarafında kalması gibi nedenlerle kabristanı nakletmek caiz kabul ediliyor.

Mezar taşımak için nereden izin alınır?

MADDE 41 – (1) Belediye sınırları içindeki mezarlıklardan başka bir mezarlığa nakil amacıyla cenaze çıkarılabilmesi için, belediye tabibinin, bulunmaması halinde hükümet tabibinin uygun görüşü alındıktan sonra belediyeden izin alınması gereklidir.

Mezarın üstüne mezar kaç yıl sonra?

Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır.

Cenazenin başka şehre nakli caiz mi?

Cevap: İbni Âbidîn hazretleri cenâze bahsinin sonunda der ki: Definden evvel cenazeyi başka yere nakletmek bazılarına göre mutlak surette caizdir. Bir takımları sefer müddetinde aşağı bir yere nakledilebileceğini söylemiştir. … Definden sonra nakli ise mutlak surette caiz değildir.

Cenaze nasıl taşınır?

Cevap: Cenaze taşımakta önce ön tarafta, meyyitin sağ tarafı, sağ omuza alınıp, 10 adım taşınır. Sonra, arka sağ bacak tarafı sağ omuzda, 10 adım taşınır. Sonra meyyitin sol tarafına, yani arkadan bakıldığına göre, tabutun sağ tarafına geçip, sol omuzda, 10 adım önde, 10 adım arkada taşınır.

Mezar taşına oturmak günah mı?

Dolayısıyla ölülere saygı duyulması ve saygısızlık anlamı taşıyan davranışlardan kaçınılması gerekir. Bu itibarla, zaruret olmadığı sürece, mezarların üzerinden geçilmesi ve kabirlerin üzerine oturulması dinen uygun bir davranış değildir. … Buna göre kabrin üzerinde oturmak dinen doğru bir davranış değildir.